Yapay Zeka İntihali Tespit Edebilir Mi?

Yapay Zeka İntihali Tespit Edebilir Mi?

6 Mayıs 2023 3 dk

“Akıllı Zeka ile Sohbet: ChatGPT çağında Akademik doğruluğun sağlanması” başlıklı bir akademik makalede, yapay zeka araçlarıyla birlikte ortaya çıkan bazı akademik dürüstlük ve intihal sorunları ele alınıyor. Makalede, bazı yapay zeka araçlarının intihal benzeri tür akademik suçların ortaya çıkarılmasının nasıl zorlaştığını ortaya koyuyor.

Ancak belki de hiçkimsenin dikkat etmediği bir şey vardı… Akademik makalenin yayınlanmasına onay veren hakem heyeti de dahil olmak üzere, okuyucuların ve bir çok kişinin farkında olmadığı şey, makalenin kendisinin, tartışmaya konu olan yapay zeka sohbet robotu ChatGPT tarafından yazılmış olduğuydu.

Yapay Zeka ile Akademik Makale Yazımı

Makalenin baş yazarı gibi davranan Plymouth Marjon Üniversitesi Akademik Uygulama Direktörü Prof Debby Cotton, “ChatGPT’nin çok yüksek düzeyde yazabildiğini göstermek istedik” dedi. “Bu bir silahlanma yarışı” dedi. “Teknoloji çok hızlı gelişiyor ve üniversitelerin bunun önüne geçmesi zor olacak.”

Cotton, Plymouth Üniversitesi’nden ortak yazar olduğunu iddia eden iki meslektaşıyla birlikte, “Eğitimde İnovasyon ve Uluslararası Eğitim” dergisinin editörlerine bilgi verdi. Ancak makaleyi hakem denetiminden geçiren dört akademisyen, makalenin bu üç akademisyen tarafından yazıldığını varsaydı.

ChatGPT Akademik Makale Yazabilir mi?

Üniversiteler yıllardır, sistemi aldatmaya çalışan öğrencilere önceden yazılmış makale ve farklı akademik çalışmaların ticaretini yapan makale tüccarları belasını defetmeye çalışıyor. Ancak şimdi akademisyenler, makale tüccarlarının bile ChatGPT kullandığından şüpheleniyor ve kurumlar, popüler chatbot’un çalışmasını kendi çalışmaları gibi gösterenleri yakalamak için yarıştıklarını itiraf ediyor.

The Observer’ın konuştuğu bazı üniversiteler, yazılımı kullanırken yakalanan öğrencileri okuldan atmayı planladıklarını söylüyor.

Imperial College London’da bilgisayar bilimcisi ve sözleşme hileleri uzmanı olan Thomas Lancaster, birçok üniversitenin “paniklediğini” belirtiyor.

ChatGPT ile Makale Kalitesi Nasıldır?

“Önümüzde yazılı bir belge varsa, bunun bir makine tarafından yazıldığını kanıtlamak inanılmaz derecede zordur. Yazı standardı çok iyi olduğu için bunun tespit edilmesi oldukça zorlaşıyor. İngilizce kullanımı ve dilbilgisi kalitesinin genellikle bir öğrenciden daha iyi olduğunu biliyoruz.”

Lancaster, geçtiğimiz ay yayınlanan ChatGPT-4 adlı yapay zeka modelinin en son versiyonunun çok daha iyi ve “daha insani” bir şekilde yazabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Bununla birlikte, akademisyenlerin yine de öğrencilerin ChatGPT kullandığına dair ipuçlarının peşinden gidilebileceği belirtiliyor. Bunlardan belki de en büyüğü, yazılı üniversite çalışmalarının hayati bir parçası olan akademik referansları doğru bir şekilde anlamaması ve genellikle “şüpheli” referanslar kullanması veya bunları tamamen uydurmasıdır.

Cotton, sadece referansların değiştirilmesi ve eklemeler yapılması sayesinde hakemlerin yanıltılabileceğini belirtiyor.

Yapay Zeka Akademik Ödevleri Yapabilir mi?

Lancaster’a göre, San Francisco merkezli teknoloji şirketi OpenAI tarafından oluşturulan ChatGPT, lisans programlarının başlarında “muhtemelen ilk ödevlerde iyi bir iş çıkaracaktır”, ancak ilerleyen dönemlerde öğrencileri hayal kırıklığına uğratma ihtimali yüksek. “Program uzmanlık konularına daha fazla girdikçe, işi bir makineye yaptırmak çok daha zor hale gelecektir” dedi. “Tezinizin tamamını yazabileceğini sanmıyorum.”

Akademik Makalede Yapay Zeka Nasıl Tespit Edilir?

Bristol Üniversitesi, öğrencilerin kopya çekmek için ChatGPT kullandığının nasıl tespit edileceği konusunda personellerine yönelik yeni bir kılavuz yayınlayan bir dizi akademik kurumdan yalnızca biri. Israrlı şekilde ChatGPT kullanarak intihal ve kopya yoluna başvuran öğrenciler için bu durumun, sonu okuldan atılmaya varabilecek bir dizi cezai yaptırıma da tabi olabileceği belirtiliyor.

Yapay Zekanın Akademi Üzerindeki Olumsuz Etkisi

Üniversitenin rektör yardımcısı Prof Kate Whittington şunları söyledi: “Bir kez yakalanmanız durumda okuldan atılmanız gibi bir durum söz konusu değil. Ancak aldatıcı yollara başvurulmasını kabul etmeyeceğimiz konusunda çok netiz çünkü standartları korumamız gerekiyor.”

Diplomaya giden yolda hile yapmanız halinde, belki başlangıçta bir iş bulabilirsiniz. Ancak kariyerinizi dilediğiniz gibi devam ettireceğiniz bir başarıyı yakalamanızın imkanı yok.

Bu tarz ihlalleri yaptığı tespit edilen öğrencilerin, yapay zekanın doğru kullanımı konusunda eğitim almak zorunda kalacağı belirtiliyor. Hatta kopya çekmeye devam eden öğrencilerin, bu davranışlarında ısrarcı olmaları halinde, okul ile ilişiklerinin kesileceği konusu da gelen diğer bilgiler arasında.

ChatGPT genelde hangi hataları yapıyor?

ChatGPT gibi botlar tarafından üretilen yazı veya yazılım kodlarında eksiklikler bulunur. Bu hata ve eksiklikleri tespit edemeyen öğrencilerin hata yapabileceği de biliniyor. Örneğin ChatGPT’nin, bilgisayar bilimleri alanında yazılım kodları üretebildiğini biliyoruz. Ancak bu kodlar içerisinde yapılan bariz hatalar da bulunur. Programlamanın temellerini anlamadığınız sürece, bir bilgisayar programında hata ayıklaması yapmanız imkansızdır.

Üniversite yetkilileri, yılllık 250 bin TL lik maliyetlere katlanmak zorunda kalan öğrencilerin, bu yöntemle yalnızca kendilerini kandırdıklarını belirtiyor. Üniversiteyi öğrenmek amacıyla kullanmayacaklarsa, öğrenciler hem paralarını hem de zamanlarını boşa harcamış oluyor.

Profesyonel akademik çeviri hizmetleri için bizimle iletişime geçin.

novanovanovanovanova

Google 4,9 / 5
müşteri puanı

Kurum ve kuruluşların profesyonel çeviri ihtiyaçları konusunda yıllardır Türkiye'nin #1 numarası olmaya devam ediyoruz. Siz de bizimle çalışarak markanıza değer katabilirsiniz.

20

Yıllık Tecrübe

50+

dil çifti

100K+

proje / yıl

250+

Çevirmen