Medikal yazarlık için gerekli olan 10 beceri seti

Medikal yazarlık için gerekli olan 10 beceri seti

12 Temmuz 2023 3 dk

Medikal yazarlık, başarı elde edebilmek için belirli bir dizi beceri gerektiren son derece uzmanlaşmış, rekabetçi bir alandır. Bilimsel bir geçmiş önemli bir artı olsa da, belirli temel bilgi ve beceriler ancak iş başında öğrenilebilir ve geliştirilebilir. Tipik becerilere ek olarak, yumuşak beceriler çok değerli kabul edilir ancak genellikle geliştirilmesi daha zordur. İşte bir tıp yazarı olarak başarılı olmak için sahip olunması gereken 10 özellik.

Aşağıdaki beceriler bir tıp yazarında mutlaka bulunması gereken özelliklerdir. Bu becerilerden bazıları doğal olarak gelir ve her bireyin kendine özgü kişiliğine yansırken, çoğu uygulamalı deneyimle daha da kusursuz hale getirilebilir. Her şeyden önce, yazma tutkusu vazgeçilmezdir.

Yazma Becerileri:

Bir tıp yazarı olarak sahip olunması gereken en önemli becerinin yazma ve düzenleme olduğunu söylemeye sanırım gerek yok. Kusursuz dilbilgisi, noktalama işaretleri ve cümle yapısı ile birlikte uygun kelime seçimi (terminoloji) ve iyi düşünülmüş yapısal taslak, metinle verilmesi istenen mesajı iletmek ve gerektiğinde farklı bölümleri vurgulamak için gereklidir. İyi yazmanın bir diğer önemli yönü de doğru yazımdır. Yazım hataları mesajın dikkatini dağıtır, kafa karışıklığına veya yanlış anlamaya yol açabilir ve algılanan güvenilirliği engelleyebilir.

Detaycı bir göz:

Tıbbi yazımda ayrıntı diye bir şey yoktur; her şey önemlidir ve net, tartışılmaz bir mesaj göndermek için doğru olması gerekir. Ayrıntılara dikkat kelimesinin içinde, hataları tespit edip düzeltmek, zayıf yönleri tespit edip iyileştirmek ve her seferinde mükemmele yakın bir sonuç üretmek için kişinin kendi çalışmasını yakından incelemesi gibi kavramlar yer alır. Buna ek olarak, eldeki herhangi bir görevi titizlikle ve doğru bir şekilde yerine getirmek, tutarlı yüksek kalitede çalışmak ve özensiz hatalardan kaçınmak anlamına gelir. Verileri ayrıntılı olarak incelemek, herhangi bir tutarsızlığı, potansiyel yanlış hesaplamaları, mantıksız veya garip sonuçları veya çıktıdaki diğer sorunları tespit etmeyi sağlar. Ayrıca, potansiyel olarak kafa karıştırıcı mesajlar göndermekten kaçınmak için yalnızca bir belge içinde değil, aynı zamanda ilgili belgeler arasında da tutarlılığı korumak önemlidir.

İletişim Becerileri:

Tıp yazarları sadece açık ve net bir şekilde yazamakla kalmamalı, aynı zamanda bilgi alışverişi yaparken ve hedef kitleyi göz önünde bulundurarak net bir şekilde iletişim kurabilmelidir. İşyerinde etkili iletişim becerileri (sözlü, sözsüz, yazılı, görsel ve dinleme) güçlü ilişkiler kurulmasına yardımcı olur ve işbirliğini geliştirir. İster e-posta, ister yüz yüze toplantılar veya video konferans yoluyla olsun, sorular net bir şekilde iletilirse, ihtiyacınız olan yanıtları alma şansınız çok daha yüksektir. Her kanalın farklı türden soruları netleştirmek için kendi değeri vardır.

Organizasyon becerileri ve zaman yönetimi:

Tıp yazarları çoğu zaman aynı anda birkaç proje üzerinde paralel olarak çalışırlar. Bu projelerinin her birinin son teslim tarihleri bulunur. Tüm süreçleri koordine etmek ve zamanı eşzamanlı projeler arasında en iyi şekilde dağıtmak için titiz bir organizasyon ve zaman yönetimi gerekir. Proaktif bir tutum, organizasyonla baş başa gider. Ekibin ihtiyaçlarını öngörmek, olası sorunları ortaya çıkmadan önce tespit etmek, bekleyen soruları takip etmek ve genel olarak atanan projelerin sorumluluğunu ve sahipliğini üstlenmek, baştan sona sorunsuz bir şekilde ilerlemeyi kolaylaştırır.

Bilgisayar becerileri:

Elle yazılan metinlerin devri çoktan geçti ve artık her tıp yazarının Microsoft Word konusunda yetkin olması gerekiyor. Buna ek olarak, genel olarak bilgisayar becerileri, işyerinde artan teknoloji kullanımı nedeniyle daha değerli bir varlık haline gelmiştir. Sonuç olarak, bir bilgisayarın nasıl çalıştırılacağı ve çeşitli bilgisayar programları ve uygulamalarının (işletim sistemleri, Office Paketleri, sunum yazılımları, elektronik tablolar, iletişim ve işbirliği araçları gibi) nasıl kullanılacağı konusunda teknik yetenek ve bilgi önem kazanmıştır. Tıp yazarlarının ayrıca bilgi güvenliği ve hassas veya gizli veri ve belgeleri güvenli bir şekilde paylaşma yolları konusunda güncel kalmaları gerekir.

Kurallara uygunluk:

Tıbbi yazarlar, düzenleyici kurumlar veya sağlık otoriteleri, meslekten olmayanlar veya diğer kitleler için format, içerik ve yapı açısından uygun düzenleyici kılavuzlara, mevzuata ve/veya diğer standartlara uygun olarak farklı türde belgeler hazırlar. Bu, eğitimler, kendi kendine öğrenme ve web seminerleri yoluyla alandaki değişiklikleri güncel tutmayı gerektirir. Gelecekteki trendleri ve yenilikleri takip etmek için diğer önemli kaynaklar arasında mesleki dernekler, konferanslar ve dergiler yer almaktadır.

Takım oyuncusu olmak:

Belgelerin geliştirilmesinde çeşitli departmanlardan birçok farklı kişi görev alır ve ortak bir hedef doğrultusunda bir ekip olarak birlikte çalışmaları gerekir. Bu açıdan ekip odaklı bir tutum, verimli bir yazım süreci için çok önemlidir. Bununla birlikte, tıp yazarları bağımsız olarak da çalışabilmeli ve gerektiğinde ekibe geri bildirimde bulunabilmelidir. İyi bir ekip oyuncusu aynı zamanda diğer ekip üyelerine destek veya çözüm önerileri sunar ve bu da olumlu bir atmosfer ve ilgi çekici bir ortam yaratabilir.

Esneklik ve Uyarlanabilirlik:

Bilim doğası gereği öngörülemezdir ve her zaman beklenen veya umulan sonuçlara yol açmaz. Dahası, stratejiler veya öncelikler değişebilir, projeler başarısız olabilir ve projelerde yer alan kişiler gelip gidebilir. Sürekli değişen durum ve koşullarla başa çıkabilmek ve sorunlara yaratıcı çözümler bulabilmek için tıp yazarlarının belirli bir düzeyde esneklik ve uyum sağlaması gerekir.

Eleştiri alma ve verme:

Ekibin belirli tercihleri olabileceğinin veya işleri farklı şekilde ele almak isteyebileceğinin farkına varmak önemlidir. Bu nedenle, eleştiri veya yorumlar kaçınılmazdır ve dikkate alınmalı ve nezaketle ele alınmalıdır. Görüşler farklı olsa ve bazı şeyler tartışmaya açık olsa da, eleştiriyi kabul edin (ve kibarca tartışın), mümkünse uygulayın ve sonraki adımlar üzerinde anlaşın. Bazı durumlarda, tıp yazarlarının diğer tıp yazarlarına veya ekip üyelerine de geri bildirimde bulunması gerekir. Geri bildirimin profesyonel, saygılı ve olumlu bir şekilde yapılması en etkili sonuçların elde edilmesini sağlar.

Stres altında çalışabilme:

Tıbbi yazarlık, genellikle belirli bir miktar baskıyla birlikte gelen, son teslim tarihi odaklı bir meslektir. Aynı anda birden fazla projenin yönetilmesi bu baskıyı daha da artırabilir. Tıbbi yazarlıkta başarılı olmak için baskı altında çalışabilme (hatta başarılı olabilme) becerisi gereklidir.

Son olarak, bilim sürekli gelişen bir alan olduğu için, tıp yazarları da onunla birlikte gelişmeli ve ilerlemelidir. Becerileri geliştirmek genellikle çok zaman, sabır ve pratik gerektirir. Gelişim için en önemli başlangıç noktası, mevcut zayıflıkların belirlenmesi ve kabul edilmesidir. Hangi becerilerin daha da geliştirilmesi gerektiği netleştikten sonra, belirli hedefler belirlenebilir ve istenen hedeflere ulaşmak için bu becerileri uygulamaya zaman ayrılabilir.

Yukarıda bahsedilen özellikler dikkate alınarak hazırladığınız medikal metinlerinizi eğer Türkçe olarak hazırladı iseniz, İngilizce medikal çeviri konusunda size yardımcı olabiliriz. Tıp doktoru çevirmen ekibi ve uluslarası hakemli dergilerin yayın kriterlerine uygun şekilde sunduğumuz tıbbi tercüme hizmeti sayesindei medikal çeviri korkulu rüyanız olmaktan çıkıyor.

novanovanovanovanova

Google 4,9 / 5
müşteri puanı

Kurum ve kuruluşların profesyonel çeviri ihtiyaçları konusunda yıllardır Türkiye'nin #1 numarası olmaya devam ediyoruz. Siz de bizimle çalışarak markanıza değer katabilirsiniz.

20

Yıllık Tecrübe

50+

dil çifti

100K+

proje / yıl

250+

Çevirmen